Rövarliv i Finnmarken

I början av 1900-talet talade man med fasa om Hälsingland och framförallt Delsbo som Sveriges vilda western. Allt kulminerade när Nils Fredrik ”Hälsingeskräcken” Åkerberg anklagades för två mord och en belöning på hela 12 000 kronor utlystes, vilket var en förmögenhet på den tiden. Det sades att kvinnorna i Hälsingland ständig hade en kittel med kokande vatten på spisen ifall någon av den så kallade Hälsingeligan skulle dyka upp (och inte var det för att bjuda på te). Efter att Åkerberg gripts i Medelpad i november 1901 inleddes en rättegång där han tillslut fälldes för ett av morden. Straffet blev livstid. Åkerberg avled 1934 86 år gammal utan att någonsin vika en tum från att han var oskyldig. Senare års forskning visar också att det verkar som att han blev just oskyldig dömd, ett s.k. justitiemord. För några år sedan släppte en släkting till Fredrik Åkerberg Louise Sjöbeck boken ”Åkerberg sedd på Mordtrakten” där hon presenterar en annan teori samt radar upp bevis för att Åkerberg var oskyldig. Och även om de flesta spåren idag har hunnit kallna för länge sedan pekar det mesta på att så också var fallet. En småtjuv ja men icke en mördare.

Nils Fredrik Åkerberg fotograferad hos Renströms i Ljusdal.

Mer om Åkerberg hör ni i Historier från Hälsinglands avsnitt ”Åkerberg och Hälsingemorden”. Avsnittet finns där poddar finns.

Mindre känt bland Sveriges befolkning är det busliv som försegick i skogarna kring Los och Orsa Finnmark i början av 1900-talet, med hembränning, slagsmål, mord och märkliga försvinnanden. I Historier från Hälsinglands senaste avsnitt hör vi mer om det. Dessutom bjuds det också på en reseskildring i trakterna kring Hamra samt en dramatisk jakthistoria. Avsnittet hittar du på via din podcastapp, Spotify, Acast, Podbean m.fl. där poddar finns. Här under följer också några länkar:

Podbean
Spotify
Itunes

Trevlig helg!

Robert
Historier från Hälsingland