Sedan hösten 2020 har Robert Fors och Viktor Hansson från succépodcasten Historier från Hälsingland inte bara startat två poddar till, Vidskepelse och Verklighet, utan också valt att förlägga samtliga inspelningar till en stuga i Los.
– Det funkar fint för oss då Robert med familj i höstas flyttade upp till finnmarken och vi samtidigt behövde en lokal att göra våra produktioner i, berättar Viktor och fortsätter ”Sedan har jag också tagit över kassörsrollen i Loosgrufvans förening och behöver därmed träffa honom då och då även i den rollen (Robert är verksamhetsledare på Loos Koboltgruva) så det känns naturligt att Los har blivit vår mötesplats. Dessutom har vi flera grymma bybor som hjälper oss med inläsningar till både Historier från Hälsingland och Vidskepelse vilket gör att valet av arbetsplats inte kan vara bättre.”
Sedan hösten 2020 producerar duon också två nya podcasts, Vidskepelse och Verklighet, varav den första då och då gästar finnmarken i form av sägner, väsen och folktro. Vidskepelse är en podcast som handlar om folktro från hela Sverige medan Verklighet berör historiska brott och mord.
– Vi kände att vi ville utveckla vårt koncept ett steg till. Medan Robert är oerhört intresserad och kunnig inom folktro ligger kriminalhistoria mig mycket varmt om hjärtat, berättar Viktor. Vi kände att det finns så mycket att berätta om sådant som inte riktigt går att härföra till Hälsingland och därför behövde vi ett par plattformar till. Sedan är tanken att vi med dessa två nya poddar på sikt ska kunna ta oss längre ut i Sverige för att föreläsa och anordna berättarkvällar vilket är det roligaste vi vet. På det sättet får vi också en möjlighet att berätta om både Hälsingland och finnmarken och därmed förhoppningsvis få fler människor att upptäcka allt fantastiskt vi har omkring oss.
Robert är tacksam över att basen numera ligger i Los för honom.
– Från Los och Orsa Finnmark finns det så mycket att berätta, inte minst rörande folktro. Här har magiska ritualer och tron på väsen levt kvar ända in i våra dagar, berättar Robert. Än idag finns det människor som är övertygade om att de då och då ser väsen.
– När jag var liten och bodde i Sveg med min familj hände det att vi då och då for ner till Los för att äta på Världshuset Lokatten. Och redan där föddes något varmt i bröstet jag byn. När min mor jobbade som enhetschef på Lokatten under nittiotalet brukade jag följa med hit för att gå runt på byn och kika. Jag kände såklart ingen men kände mig ändå på något sätt hemma.
Historier från Hälsingland har en förkärlek till Los och Orsa Finnmark och brukar någon eller flera gånger per år medverka i olika event i finnmarken. Allt från berättarkvällar till finnskogsafton.
Förutom poddproduktion jobbar duon idag med en ny bok som släpps i vår – Mytomspunna platser i Hälsingland” – där läsaren ska få tips på platser där märkliga saker sägs ha skett. Givetvis är Losbygden med.
Sedan hoppas de att pandemin ska släppa och att det blir möjligt att arrangera berättarkvällar igen.
– Vi saknar vår publik något enormt! Under 2020 har vi haft livesända berättarkvällar via nätet som har nått tusentals tittar vilket är fantastiskt. Men det är något speciellt med att få träffa lyssnare och berättarkvällsbesökare live. Vi saknar er alla något enormt, avslutar Robert.
Några av de avsnitt av Historier från Hälsingland som på något sätt berör Los och Orsa Finnmark hittar du här:
Tyra Persèn och djurens rättigheter
Hornbergsmorden
Oförklarliga möten
Förföljd
Det övergivna huset (”Svantes” i Djupsjöberg)
Brev från lyssnare
Eremiter, klokt folk och original
För att lyssna på övriga avsnitt av Historier från Hälsingland klicka här.
Historier från Hälsinglands hemsida hittar du här.
Historier från Hälsingland finns också på Facebook och Instagram.
Los och finnmarken dyker upp då och då i olika avsnitt av Vidskepelse bl.a. i det första om ”Näcken”.
Vidskepelse hittar du här.
Vidskepelses hemsida ligger här.
Vidskepelse finns också på Facebook och Instagram.
Verklighet hittar du här.
Verklighet finns också på Facebook och Instagram.